Chcete zvětšit požitek z whiskey?
Pak ochutnejte Jack Daniel´s Single Barrel. Můžete si být jisti, že stejné lahve, jakou ochutnáte, existuje na světě jen pár kousků. Každá je totiž stáčena ručně a pouze z jednoho sudu.
Pan Jack Daniel se věnoval výrobě lahodného alkoholického nápoje už od svých sedmi let a na jeho Tennessee whiskey je to znát. Stejně jako ostatní značky se vyrábí z vody, kukuřice, žita a ječmenného sladu. Jako jediná na světě se ale pak nechává prokapávat přes více než třímetrovou vrstvu uhlí z javoru cukrodárného, který dodává tomuto nápoji charakteristickou chuť a vůni. Jack Daniel´s byl registrován již v roce 1866 (palírna Jack Daniel´s byla první registrovanou v USA) a výrobní proces je stejný i dnes.
Pro zrání whiskey jsou používány originální sudy z bílého amerického dubu, jejichž výrobě je v palírně Jack Daniel´s věnována stejná pozornost jako výrobě samotné whiskey. Pro sudové příčky je vybíráno to nejlepší dřevo bílého dubu. Řemeslníci je ručně stlučou dohromady, opatrně ožehnou vnitřek soudku tak, aby přírodní cukry obsažené ve dřevě zkaramelizovaly. Právě z ožehnutého dubu získává whiskey svou bohatou jantarovou barvu, jedinečnou chuť a chuťový dozvuk. Výroba vlastních soudků z kvalitního dřeva je finančně velmi náročná, proto je palírna Jack Daniel´s jedinou na světě, která vynakládá zvláštní úsilí a výdaje na výrobu vlastních sudů. V průběhu dozrávání se sud rozpíná a opět stahuje díky působení extrémních teplotních rozdílů v průběhu ročních období, což každý rok způsobuje hlubší vsakování whiskey do dřeva a její opětovné vytékání. Po čtyřech až šesti letech zrání tekutiny v sudech nastává čas mistra palírníka, který rozhoduje o tom, zdali nápoj může opustit sud a vydat se na cestu ke konzumentům.
Každý sud whiskey zraje trošku jinak v závislosti na tom, jak a kde byl uložen. Jack Daniel´s Single Barrel, který světlo světa spatřil poprvé v roce 1997, je výjimečný tím, že je stáčen vždy jen z jednoho sudu, vybíraného osobně mistrem palírníkem a pro takovéto stočení je vhodný jen jeden sud ze sta. Sud zraje v nejvyšších patrech skladů přibližně o dva až tři roky déle než ostatní druhy, aby chuť výsledné lihoviny byla ještě vyzrálejší a barva sytě jantarová. Zajímavé je, že při zrání dochází k 25% ztrátám whiskey, kterým se říká „andělská daň“. Proto, že je Single Barrel stáčen vždy jen z jednoho sudu, který sleduje a nakonec i vybere mistr palírník, existuje na světě jen omezený počet lahví, které budou určitě chutnat naprosto stejně – po vanilce a dubových soudcích s podtóny višně, pomeranče a vůní plné sladké vanilky, jemného pomeranče a zralé máty. Na každé lahvi se dočtete, ve kterém sudu whiskey zrála, kde byl umístěn a kdy byla tekutina naplněna do lahve.
Chcete mít originální whiskey?
Podívejte se na webové stránky www.buythebarrel.com, kde si můžete soudek objednat. Osobně vám jej vybere mistr palírník, který je součástí dlouholeté historie palírny Jack Daniel´s v americkém Lynchburgu. Osobně vám vybere sud vhodný pro stočení Jack Daniel´s Single Barrel, ručně whiskey stočí do cca 240 lahví, označí číslem sudu, místem, na němž byla uložena v průběhu zrání a datem stočení do lahví. K vám domů dorazí přibližně za 3 měsíce zásilka lahví originální whiskey, prázdný sud, v němž whiskey zrála a vlastnický certifikát. Při předání zaplatíte kolem 9 000 USD, což je přibližně 170 000 Kč. Více informací o značce Jack Daniel´s Tennessee Whiskey naleznete na www.jackdaniels.com.
Láhev Jack Daniels Single Barrel si můžete koupit na e-shopu Kvalitní dárky za cenu 1290,- Kč.